- Met stip op 1: “Sensemaking, de weg vinden in een onvoorspelbare wereld” (nummer 1 en nummer 2 met focus op leiderschap en organisatiedesign), van de hand van Philippe Bailleur en Annette Meulemeester. Aanrader voor iedereen die zichzelf organisatie-adviseur, -coach of -architect noemt.
- Deep Democracy. Intussen zijn velen op die boot gestapt. Deze publicatie focust op delend leiderschap. Basicinleiding op deep democracy vanuit de leuze ‘iedereen leider!’ Auteur: Hummus.
- “Your body is the ground metaphor of your life, the expression of your existence. It is your bible, your encyclopaedia, your life story.” (Gabrielle Roth) Need to say more? Gewoon doen, dat bodywork (zeker als trainer of coach). En beginnen met hier te lezen. Auteur, embodied facilitator Mark Walsch, loont de moeite om te volgen.
- Strict genomen is dit pareltje over ‘Sterk in ongemak’ geen e-book maar een heuse whitepaper, een bundeling van reflecties naar aanleiding van een kettingbrief over dit thema. Krachtig kwetsbaar document van SIOO.
- Grande dame van de conflicthantering in onze contreien – Silvia Prins – schreef een e-book! Met antwoorden op vragen als: wat is conflict? Wat zijn misverstanden daarover? Wat is de rol van de leidinggevende in conflict? Een mooi voorsmaakje van haar boek ‘Leidinggeven als het moeilijk is’ ( hier samengevat in 10 tips).
- Trauma is hot dezer dagen (ook al klinkt dat wat fout). Dankzij dit rapport leerde ik over begrippen als pendulatieen titreren. Wil je meer? Hier vind je een reeks traumaboeken, oa van Peter Levine en Bessel van der kolk.
- Hoe creëer je een safe space? Dit e-book brengt 5 manieren die ervoor zorgen dat mensen écht hun gedacht durven zeggen. Simpel en tegelijk ingewikkeld. Nòg interessanter is het bouwen een een brave space. Lees hier meer over the brave coalition en brave conversations.
- “Participatie is meer dan het organiseren van inspraakavonden.” Daarmee is de toon gezet van deze paper. Participatie next level van Over Morgen (NL), organisatie die werkt aan zichtbare oplossingen voor een duurzame leefwereld.
- Ontwerpen met positieve impact? Interesse in circulair design? Bouwen aan regeneratieve ecosystemen? Lees dan Beyond net zero. A systemic design approach.
- Oh… fractalen… zo’n boeiende materie! Een beetje duiding: “Fractalen zijn mini-uitingen van grotere patronen. Ze hebben dezelfde structuur en kenmerken als het geheel. Je kunt het vergelijken met een stronk broccoli. Een roosje heeft dezelfde structuur als de hele stronk. En als je daar weer een stukje van bekijkt, heeft die ook weer eenzelfde structuur. Wiskundig gezien staat een fractaal voor een oneindig patroon dat zich voortdurend herhaalt. Heel klein en eenvoudig, of groot en complex. Zo kunnen kleine briefjes in de gang of bij de koffieautomaat (‘vieze theezakjes weggooien’), de manier waarop vergaderingen keer op keer verlopen, een terloopse opmerking over een collega, persoonlijke spulletjes, grappen of taalgebruik allemaal fractalen zijn van grotere patronen. Uitingen die voor jullie volkomen normaal zijn en die je misschien niet eens opmerkt. En toch kunnen ze veel over je organisatie zeggen.” Je merkt het: interessante wereld. Duik in deze whitepaper over fractalenonderzoek! En tot slot, om het af te leren, hier vind je nog enkele straffe downloads met de insteek ‘systemisch veranderen’.
Veel leesplezier!
Saskia Vandeputte