De essentie van De tweede berg is inspirerend. Daar waar ‘de eerste berg’ gaat over het opbouwen van ons ego en het bepalen van het zelf gaat ‘de tweede berg’ over het afwerpen van het ego en het verliezen van het zelf. Op de eerste berg ben je ambitieus, strategisch en onafhankelijk. Op de tweede berg ben je relationeel, intiem en volhardend. Mensen op de tweede berg zijn diepgeworteld en intens verbonden. Verwerven (eerste berg) en bijdragen (tweede berg), zo kan je het samenvatten.
Het probleem – of de uitdaging zo je wilt – is dat je een redelijk übermensch moet zijn om op die tweede berg te staan. Ik geraakte tijdens het lezen moeilijk het gevoel kwijt dat zo’n ‘tweede berg persoon’ zijn een onbereikbaar ideaal is. Ik las in een recensie de terechte kritiek dat de verhevenheid van de tweede berg wel een heel lastige opgave wordt. Dat is niet echt motiverend. Dus hou ik liefst het haalbare streven over. Jezelf verbinden met je medemens en de wereld, je laten leiden door het goede en het juiste, luisteren naar je hart en ziel (en niet alleen naar je verstand), …
Heb je zin om in de diepte duiken? Laat je dan meenemen in de gedachtengang van Brooks. Neem zijn conservatief-religieuze inspiratie voor lief of lees ‘erdoor’. Wil je de kern van de zaak? Lees dan het relationeel manifest op het einde van het boek. Ideaal om de essentie te vatten.
Wil je beter weten waar het boek over gaat? Deze recensie geeft je een goed beeld.
Veel leesplezier!
Saskia Vandeputte
Brooks, D. (2020). De zoektocht naar een zinvol leven. Amsterdam:Unieboek/Het spectrum.
Brooks’ column in de NYTimes lees je hier: https://www.nytimes.com/column/david-brooks