De auteurs grijpen elke gelegenheid aan om komaf te maken met het idee dat er een heilige graal voor teamwerk is. Dat op zich is bevrijdend omdat er zo recht wordt gedaan aan teams als levende systemen. Lees even de start van het eerste hoofdstuk mee:
Deze publicatie focust op een raamwerk voor hoe effectieve teams hun eigen succesformule kunnen vinden. Dat geeft minder normatieve stress dan (de illusie van) hét geijkte toprecept voor teamwerk. Voor goede teaming heb je niet in het minst een leergierige mindset en onderzoekende houding nodig. Er is geen sluitende black magic die je all the way moet beheersen om resultaat te boeken. Tegelijk relativeren de auteurs niet alles dood. Er zijn weldegelijk antwoorden op de vraag hoe High Impact Teams functioneren. High Impact Teaming (HIT) is niet gratuit; het is een realistische down-to-earth kijk die rekening houdt met de slordigheid waarmee mensen in teams functioneren, omdat het nu eenmaal mensen zijn. Dat maakt van HIT een haalbaar model, net omdat het teamwerk niet – zoals vele andere teameffectiviteitsmodellen – vanuit de messy realiteit in een soort fictief vacuüm catapulteert waar alle variabelen te controleren vallen.
Om je nieuwsgierig te maken, op deze pertinente vragen heb ik dankzij dit boek waardevolle antwoorden gekregen (zonder volledig te willen zijn):
- Waarin verschilt teaming van team?
- Wat is het probleem van (klassieke) teambuilding?
- Welke variabelen zorgen mee voor impactvolle, duurzame teamresultaten?
- Wat is (het belang van) teamleren?
- Hoe ga je als team aan de slag met de STEP-filosofie? (De auteurs maken hier geen melding van, maar het interessante is dat het letterwoord STEP – stop, think, evaluate, proceed – gelinkt is aan het begrip ‘vrije ruimte’ van Viktor Frankl).
- Wanneer leidt feedback tot betere prestaties?
- Wat betekent ‘interpersoonlijke risico’s’ nemen in veilige teams?
- Hoe verhoudt psychologische veiligheid in een team zich tot ‘de lat hoog leggen’ voor elkaar? En tot assertiviteit?
- Hoe kan je psychologische veiligheid gunstig beïnvloeden? Wat met authenticiteit? (Erg interessant hoofdstuk!)
- Hoe werk je aan en vanuit een gedeeld toekomstbeeld?
- Hoe zorg je ervoor dat je visie(oefening) geen dode letter blijft?
- Wat is een Club Med team?
- Wat is het belang van het creëren van gewoontes voor teaming?
- Hoe vorm je een high impact mindset?
- Wat is het belang van context voor effective teaming?
HIT is een hit (die lag voor het rapen). Het is een atypisch boek over teamwerk en nét dat maakt het het lezen waard. Het bundelt wijsheid van drie slimme mensen die – en dat voel je – hun hoofd, hart & ziel in dit werk hebben gestoken. Dit boek is doorspekt met verhalen uit de (organisatie)praktijk die dienen als ankerpunt om de theorie aan op te hangen. Dat maakt het luchtig en bevattelijk.
Ook aangenaam: het Engels leest vlot. Je hebt het gevoel dat je naast de auteur staat en hem/haar beluistert in wat spreektaal kan zijn, of alleszins erg verstaanbaar Engels is voor non-native speakers.
De hoofdstukken Visioning en Organizing zijn net iets minder mijn favoriet. Ik kan er moeilijk de vinger opleggen waarom. Misschien omdat ik moeilijk de essentie kon vatten (Visioning). Misschien had ik gehoopt daar meer nieuwe inzichten te lezen (Organizing). De hoofdstukken over Safe teaming en Individual impact stellen dan weer absoluut niet teleur.
Kortom: dit boek is genieten voor iedereen die uit is op effectief samenwerken, of je dat nu doet in een formele/klassieke setting van een (bestaand) team, dan wel in meer fluïde vormen van ‘samen bouwen aan resultaten’. Lezen maar!
Saskia Vandeputte
Referentie: Boon, A., Decuyper S. & Raes, E. (2020). High impact teaming. Slow down to go faster. Leuven: LannooCampus.